Kastiilia seep, mis on valmistatud puhta oliiviõli, soola ja vee segust, on üks leebemaid ja puhtamaid seebivalikuid. Kastiilia seep on tuntud oma õrna ja mitteallergilise toime poolest nahale, kuna see ei sisalda loomseid rasvu, ärritavaid ega muid mürgiseid aineid. See on looduslik alternatiiv sünteetilistele seepidele, mis võivad nahka kuivatada ja tundlikkust tekitada. Kastiilia seep on kerge vahuga ja puhastab hästi, mistõttu kasutatakse seda laialdaselt kehaseebina, šampoonina ja isegi kodupuhastusvahendina.

Kastiilia seep muutub seda rikkamaks, mida kauem see laagerdatakse – täpselt nagu vein. Tavaliselt saavutatakse kõrgeim kvaliteet siis, kui seep on laagerdunud vähemalt 10 kuud või terve aasta. Meresoola on selle seebi retseptis kasutatud juba sajandeid nii naha seisundi parandamiseks kui ka kõvema seebitüki loomise kaasaaitamiseks.

Prantsusmaal oliiviõlist, mereveest ja soolast valmistatud Savon de Marseille seebid ei erine kuigi palju sadu aastaid tagasi testitutest. Ja Savon de Marseille tempel on viimane lihv, mis annab sellele seebile traditsioonilise välimuse.

Selle seebi valmistamiseks on vaja:
Tööriistad Rasva (seebikivi) lahus:
Silikoonvormid
Savon de Marseille’i seebitempel (valikuline)
Elektriline riiv (blender)
119g seebikivi (5% lisaõli sisaldusega)
309 g destilleeritud vett
1 tl meresoola
Õlisegu: Eeterlike õlide segu:
936 g puhast oliiviõli (100 %) 42 g eeterlikku õli

Kandke alati seebi valmistamiseks sobivaid riideid, mis katavad katmata kehaosi. Töötage hästi ventileeritavas kohas. Veenduge, et tootmisalal ei oleks kõrvalseisjaid, lapsi ega lemmikloomi, kes võivad teie tähelepanu kõrvale juhtida.

  1. Lisage meresool destilleeritud vette ja segage, kuni see on täielikult lahustunud.

2. Valage seebikivi järk-järgult vette (mitte mingil juhul vastupidi) ja segage õrnalt. Laske rasvalahusel täielikult lahustuda, kuni see muutub selgeks. Laske rasvalahusel täielikult lahustuda, kuni see muutub selgeks.

3. Vala oliiviõli suurde kaussi.

4. Kui rasvalahus on jahtunud alla 57°C, lisage see kaussi koos õliga. Õhumullide tekke vähendamiseks soovitame rasvalahuse valada läbi köögikombaini otsiku või vispli. Koputage blenderi tagaosa kergelt paar korda kausi põhja vastu, et õhumullid pinnale tõuseks. Ärge lülitage mikserit sisse enne, kui see on täielikult vee all. Pärast sisselülitamist segage 1 minut või kuni pinnale tekib õhuke joon (seebijälg).

5. Lisage aeglaselt eeterlike õlide segu ja vahustage korralikult, kuni see on täielikult segunenud.

6. Vala segu valitud vormi.

7. Pihustage seebi ülaosa 99% isopropüülalkoholiga, et vältida sooda jääkide tekkimist pinnale. Enne vormist eemaldamist laske seebil vähemalt 48–72 tundi taheneda.

8. Kuigi sool aitab seebil kõvastuda, võib see esimestel päevadel olla veidi kleepuv. Kui seepi on raske vormist eemaldada, aseta kogu vorm 4 tunniks külmkappi – nii on seepi vormist lihtsam eemaldada.

9. Kui kavatsete kasutada seebitemplit, oodake pärast külmkapist väljavõtmist, kuni seep soojeneb. Seebi jäljendi tembeldamiseks soovitame kasutada kummihaamrit, jäljendi sügavus peab olema vähemalt 1 mm.

10. Lase seepidel enne kasutamist veel 4-8 nädalat hästi ventileeritavas kohas laagerduda. Ühtlase küpsemise tagamiseks soovitame seepi iga paari päeva tagant keerata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga